Okt 5, 2011
Maria

Det du inte fick läsa

Så här blev det. Det första blogginlägget sedan tidernas begynnelse. Det vill säga efter att jag blev mamma för ungefär 4,5 månader sedan. Läs eller inte.

I månader har jag funderat kring ämnen jag vill blogga om. Första tiden efter BB till exempel. Det är ett litet litet helvete som inte behandlas någonstans i föräldraböckerna utgivna av Socialstyrelsen. Amning är ett annat ämne som av olika anledningar är minst lika stigmatiserad som graviditeten och för mig personligen en stor sorg som jag faktiskt skrev ett långt och plågsamt blogginlägg om. Ett inlägg jag aldrig kommer att publicera i sin nuvarande form, den är allför personlig. Men den innehåller allt det jag önskar att jag fått läsa när jag började amma så kanske, efter bearbetning, kommer jag så småningom att slänga in mitt ord i den alltid pågående amningsdebatten.

Jag funderade på att skriva om hur jag blivit en riktig tant som säger hej och tack jättejättehögt till all servicepersonal som inte gör det, hur otroligt trist det kan vara att vara föräldraledig och hur mycket jag velat sparka till alla som säger ‘passapååå åååå njuuuuuuut’, hur knepigt det är att starta eget företag, hur man flyttar en hel stad och inte berättar för befolkningen hur det ska gå till, om att döpa sitt barn av religiösa skäl som ingen bryr sig om – inte ens prästen, erfarenheter av att jobba med sociala medier inom turismbranschen, alla småkakerecept jag hittat på i brist på kreativt utrymme och hur jag förfasas över barnomsorgen i min kommun. Om att vilja så mycket och hinna så lite.

Detta och mycket mer är ämnen som snurrat runt i mitt huvud när jag ovsett väder traskat Kiruna runt med barnvagnen varje dag. De har skavt, gnagt, gjort några piruetter och landat pladask i tomma intet. Kanske är det ämnen jag återvänder till, kanske inte. Kanske är något av dem ett ämne du vill läsa om? Hör av dig, lite uppmuntran är kanske precis vad jag behöver för att får tummen ur rumpan, hitta fokus och krafsa ner mina tankar.

Eller. Kanske är det något annat som borde ha upptagit mina tankar som nybliven mamma? Jag får ofta sportfrågan ‘hur känns det?’. Jo tack, bara bra. I dag i alla fall.

Ojoj.

Kanske en uppdatering i konsten att lyfta fram det som är bra, gott och snyggt.

10 Comments

 • Klockrent!

 • Skriv om vad helst som faller dig in!

 • Jag hade nog velat läsa lite av allt. Mycket på grund av hurbra du skriver. Pöss(s-vall puss)

  • Tack söta Hanna.

 • Ja du… Det där man inte fick läsa skulle behövas ges ut på pränt. Vill du skriva en bok och intervjua andra så kan jag dra en och annan story som jag själv hade uppskattat att få veta innan. Hade besparat många ”ska det vara så här – det kan f-n inte vara värt det” utbrott.

  Skriva om det som är bra, gott och snyggt – det gör ju alla andra hela dagarna på Facebook. Där finns det ju bara bilder på glada barn och kantareller. Bävar redan för lucia och allas hembakta lussebullar som av någon anledning måste visas upp för alla. Vill nästan kontra med bild på min pressbyrålussebulle ovanpå påsen jag bar hem den i. Så det så.

  • Hm. Ingen tokig idé. Känner du till fler som vill dela med sig av sin historia?

 • Jag kan bidra med min historia, hade behövt den där boken med ettan. Med tvåan gjorde jag tvärtom vad alla råd säger och det räddade min mentala hälsa:-)

  • Tack Disa, ska ha dig i åtanke om jag hittar tid till ett nytt projekt. Vore kul som fan.

 • Hej,
  Jag skulle gärna vilja läsa om eventuella vurpor du gjort när nysnön kommit. Gärna med fina bilder.
  Stockholmsrichard

 • Paljon lunta mutta ei taskulamppua. :-)
  Du har ju redan skrivit om mycket i ditt inlägg. Det är väl bara att plocka upp någon tråd, vilken som helst, och skriva på.
  Och mycket snö har ni ju faktiskt. Fick en härlig bild från vår avdelning där uppe.
  Kram